KLA Personskade blog
KLA Personskade blog

Det koster ikke noget at spørge KLA - men det kan være dyrt at lade være!

Send os en SMS

Send en sms til 1272 og skriv KLA efterfulgt af mellemrum og din besked. Vi svarer hurtigst muligt. Koster kun alm. sms takst.

BLOG

Erstatning efter en arbejdsskade skal også tage højde for psykiske mén

Psykiske mén efter en fysisk arbejdsskade skal indgå i udmåling af erstatning – og der kan kun foretages fradrag i særlige tilfælde.

En arbejdsskade kan gøre ondt på kroppen, men den kan også føre til psykiske smerter i form af bekymringer, depression og belastningsreaktion. For en skade kan ændre dit liv på et splitsekund og tynge dine tanker om økonomi, job og fremtiden oveni behandlingsforløb og fysiske smerter.

Hos KLA Personskade møder vi mange, der udover en fysisk skade udvikler forskellige psykiske problemer i kølvandet på en fysisk personskade og erstatningssag. Livet efter en skade byder på mange udfordringer, og det er de færreste, som kan klare sig igennem uden at blive påvirket mentalt. Desværre udvikler det sig for nogen til psykiske mén - og altså ikke bare forbigående psykiske symptomer.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at vedvarende psykiske symptomer og sygdomme, der er en følge af en fysisk arbejdsskade, også skal indgå, når der skal udmåles erstatning.

 

Særlig formodningsregel

For arbejdsskader gælder der særlige regler for udmåling af erstatning for varigt mén. Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen, der tager stilling til størrelsen af det varige mén efter en arbejdsskade.

Både i forhold til den fysiske skade og eventuelle psykiske symptomer gælder der en formodningsregel om, at det samlede varige mén skyldes den anerkendte arbejdsskade, medmindre der er oplysninger i sagen, som kan godtgøre, at det varige mén eller dele heraf med overvejende sandsynlighed skyldes andre forhold end arbejdsskaden.

Sat lidt på spidsen, så er udgangspunktet, at du har ret til erstatning for dit samlede varige mén, medmindre det kan bevises, at dine gener skyldes noget andet. Og dette gælder både den fysiske skade og eventuelle psykiske mén.

 

Fradrag ved andre forhold

Når Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal vurdere om psykiske symptomer efter en skade skyldes andre forhold end arbejdsskaden, så kigger de på følgende elementer:

  • Den tidsmæssige sammenhæng mellem arbejdsskaden og de psykiske symptomer opstår eller forværres
  • Arbejdsskadens karakter og omfang og betydningen for den tilskadekomnes daglige liv
  • De psykiske symptomer – både diagnose og omfang, samt beskrivelser i journaler og notater fra symptomerne opstår
  • Eventuelle psykiske sygdomme eller symptomer inden arbejdsskaden
  • Eventuelle fysiske sygdomme eller symptomer opstået inden eller efter arbejdsskaden, som påvirker den tilskadekomnes daglige liv
  • Eventuelle konkurrerende belastninger i den tilskadekomnes livssituation – eksempelvis en skilsmisse

 

Eksempler fra praksis

Med nogle eksempler fra praksis illustrerer Ankestyrelsen rammerne for udmåling af varigt mén for psykiske symptomer og adgangen til fradrag for andre forhold.

Ankestyrelsen principmeddelelse kan læses her: Ankestyrelsens principmeddelelse 45-22

 

Sag nr. 1 – fradrag for forudbestående angst og depression

I den første sag havde den tilskadekomne fået anerkendt smerter i lænderyggen som en arbejdsskade. Herudover havde den tilskadekomne udviklet en let kronisk depression. Det varige mén for den fysiske skade blev fastsat til 15 % efter den vejledende méntabel, mens det varige mén for de psykiske symptomer blev fastsat til 10 %. 

Da den tilskadekomne i flere år forinden arbejdsskaden havde været i behandling for depression og angst blev der foretaget et fradrag på 1/5 af det samlede varige mén på 25 % og det samlede varige mén efter skaden blev opgjort til 20 % efter fradrag.

 

Sag nr. 2 – Udviklet PTSD efter en trafikulykke

I den næste sag havde den tilskadekomne fået anerkendt både bensmerter og en rygskade som en arbejdsskade efter en busulykke. Herudover udviklede den tilskadekomne diagnosen posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) i årene efter skaden. Det varige mén for den fysiske skade blev fastsat til 5 % og det samlede varige mén inklusive den psykiske diagnose blev fastsat til 18 %.  I sagen lagde Ankestyrelsen vægt på, at der var tale om en voldsom trafikulykke, og at der allerede i månederne efter arbejdsskaden var beskrevet symptomer på PTSD.

 

Sag nr. 3 – Ikke ret til varigt mén for psykiske symptomer

I den tredje sag kom Ankestyrelsen frem til, at den tilskadekomne ikke havde ret til erstatning vedrørende de psykiske symptomer.

Den tilskadekomne havde fået anerkendt et brud på venstre storetå og det varige mén for den fysiske skade blev fastsat til 5 %. Den tilskadekomne havde forud for arbejdsskaden haft tilbagevendende psykiske symptomer og i tiden efter arbejdsskaden var der beskrevet konkurrerende årsager til de psykiske symptomer vedrørende samlivsbrud mv.

 

Sag nr. 4 – Manglende oplysninger om de psykiske symptomer

I den sidste sag skulle sagen behandles igen hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, da der manglede oplysninger om de psykiske symptomer efter en fysisk skade i lænderyggen. Det var derfor ikke muligt at vurdere, om de psykiske symptomer med overvejende sandsynlighed skyldtes andre forhold end arbejdsskaden.

SKRIV EN KOMMENTAR
SKRIV KOMMENTAR